elektromaterijal, sklopka, tipkalo, potenciometar, utičnice, prigušnica, preksklopka, tipkalo, potenciometar, utičnice, prigušnica, prekidači, utičnica, idači, utičnica,

By-ME

Vimar automatika | Inteligentne kuće, stanovi i prostori | VIMAR

Inteligentne kuće, stanovi i prostori Vimar

Pružamo stručnu podršku u dizajniranju, projektiranju i izvedbi Vimar sustava  BY-ME inteligentne kuće. Stručna pomoć korisnicima BY-ME sustava za korištenje i programiranje sistema prema vlastitim željama.

Sustav koji nam omogućava kombinaciju djelomične ili potpune automatizacije nad električnim funkcijama u našim domovima, uredima i drugim objektima.
BY-ME sistem je jednostavan i intuitivan, BY-ME sustav kućne automatizacije je dizajniran da bude kompatibilan sa svim vrstama domova i života, čineći naš svakodnevni život lakšim i udobnijim.

By-me

Sustav koji nam omogućava kombinaciju djelomične ili potpune automatizacije nad električnim funkcijama u našim domovima, uredima i drugim objektima. BY-ME sistem je jednostavan i intuitivan, BY-ME sustav kućne automatizacije je dizajniran da bude kompatibilan sa svim vrstama domova i života, čineći naš svakodnevni život lakšim i udobnijim.

Vimar automatika | Inteligentne kuće, stanovi i prostori | VIMAR
Vimar automatika | Inteligentne kuće, stanovi i prostori | VIMAR

Standardni uređaji kao što su prekidači, regulatori jačine(intenziteta rasvjete), vremenske sklopke, video sistemi… ovi uređaji klasično nisu u mogućnosti komunicirati međusobno i stoga ne mogu biti programirani ili upravljani sa jednog mjesta.

Međutim, u BY-ME sustav su integrirani u centralizirani sustav, čime se omogućuje iznimno učinkovita regulacija i nadzor te nam omogućava kombinaciju djelomične ili potpune automatizacije nad električnim funkcijama u našim domovima, uredima i drugim objektima. Sigurnost i zaštita, udobnosti, uštede energije, komunikacija i video nadzor integrirani u jedinstveni sustav koji se kontinuirano prilagođava promjenjivim zahtjevima korisnika.

BY-ME sustav preuzima brigu i kontrolu nad svim funkcijama u stanu, obiteljskoj kući, uredu, hotelu i svakom drugom objektu namjenjenom za boravak ljudi. BY-ME je kompatibilan s Konnex mrežama te jamči povezanost s tisućama proizvoda.

Jednostavnim pritiskom na gumb, korisnik može odabrati jednu od 32 različitih temperatura, osvjetljenja i scena, konfigurirane prema svakodnevnim potrebama. Ovaj pouzdan i automatski sustav komunicira i preko mobitela kada je korisnik daleko od kuće. Sustav prati status kućanskih aparata, odmah izvještava o alarmima. U slučaju preopterećenja, smanjuje snagu aparata prema unaprijed programiranim sekvencama.

BY-ME sustav rješava sve Vaše probleme i brige na način da sam zatvara prozore kada počne padati kiša, spušta rolete i zatvara tende u slučaju jačeg vjetra, regulira temperaturu, ventilaciju, rasvjetu, sprječava poplavu, istjecanje plina ili požar. Isto tako može otvarati/zatvarati dvorišna, garažna i ulazna vrata, a alarmom signalizirati neovlašten pristup, i još mnoge opcije ovisno o izboru i zahtjevima korisnika.
Sustav ima i dodatno tj. rezervno napajanje (UPS) koje osigurava normalnu funkciju sustava u slučaju nastanka el.energije.

Vimar automatika | Inteligentne kuće, stanovi i prostori | VIMAR

Na koji način funkcionira BY-ME sustav?

Svaki sustav čine određeni broj komponenti-modula, koje su povezane i preprogramirane unutar sustava tako da svaka komponeneta vrši određenu funkciju za koju je namijenjena.

Broj komponenti ovisi o složenosti sustava tj. zahtjevima krajnjih korisnika, a isto tako se može nadograđivati i doprogramirati u svakom trenutku u budućnosti jer su sve komponente međusobno kompatibilne. Svi moduli-inputi su povezani u sustav BUS kabelom, kojim prenosimo i napajanje i digitalne signale koji omogućavaju nadzor i kontrolu sustava.

Moduli-inputi se dijele na komponente koje prikupljaju informacije izvana i šalju ih u sustav (senzori pokreta, plina, dima, foto senzori, IC senzori, meteorološka centrala, temperaturni senzori, digitalni i analogni ulazi…), i na izvršne komponente koji na osnovu dobivenih informacija, ili preprogramiranih funkcija izvršavaju zadatke (timeri, logičke jedinice, releji, dimmeri, analogni i digitalni izlazi…)

Svi Vaši sustavi su neovisni, te možete odabrati način upravljnja njima pojedinačno ili grupno. Svim funkcijama možemo upravljati iz fotelje IR daljinskim upravljačem ili mobitelom iz auta ili bilo koje udaljene lokacije pomoću tableta, PC-a, uz mogućnost dojave stanja i svih promjena na iste.

Vimar automatika | Inteligentne kuće, stanovi i prostori | VIMAR
Vimar automatika | Inteligentne kuće, stanovi i prostori | VIMAR

Sigurnost i zaštita

Vimar BY-ME sustav pomaže znatno povećati sigurnost i zaštitu unutar i oko kuće, integrirajući sve komponente instalacije u jedan sustav koji maksimizira performanse i upozorava na predstojeću opasnost. Korištenje jednog BUS kabela omogućuje integraciju:

  • Prirodni plin / UNP / ugljični monoksid, dim i detektira curenja vode. Kada prikladno kalibrirani uređaj prepozna opasnu situaciju, šalje alarm zvanjem na prethodno određene brojeve telefona/mobitela ili preko SMS poruka, može aktivirati razne uređaje kao što su elektromagnetni ventili, kako bi se osigurao objekt.
  • Detektori pokreta koji aktiviraju zvučni alarm i slanje tekstualnih poruka upozorenja od neželjenih upada. Ovi senzori se mogu uključiti / isključiti pomoću prikladnih uređaja (digitalna tipkovnica, transponder ključevi i sl.). a kontroliranje i praćenje preko upravljačke ploče ili 4,3-inčnim zaslonom osjetljivog na dodir. Ovaj tip uređaja može obavljati različite funkcije za koje je dizajniran: u stvari detektor pokreta može se koristiti za uključivanje ili isključivanje svjetla, senzori za prozor se mogu koristiti za automatsko uključivanje/isključivanje klima uređaja ili centralnog grijanja.
  • Kamere za postavljanje CCTV nadzornog video sustava. Kontrola preko mobitela, monitora na kontrolnoj ploči, PC-a, tableta ili televizijskog ekrana.

Udobnost

  • Klima u pojedinoj ili više soba se može programirati, ne samo na temelju temperature okoline ili doba dana, nego i prema tome dali su ili nisu ljudi u sobi, položaj prozora i temperature u susjednim sobama. To također može biti dio unaprijed automatizirane scene. Naredbe mogu biti centralizirane ili na lokalnoj razini, npr. podijeljene na zone. Komponente sustava i operativnih programa mogu se upravljati putem mobitela.
  • Kontrola rasvjete idu ruku pod ruku s poboljšanom udobnosti i uštede energije. Uz BY-ME možete stvoriti prilagođene scene tako da odgovaraju Vašim potrebama, kao što je uključivanje skupine svjetala u određenim uvjetima ili za posebne prigode, ili isključivanjem svih svjetla kod izlaska. Mogućnosti su neograničene.
  • Čak i neki osnovni kućanski poslovi kao što su otvaranje i zatvaranje rolete sa motorom, žaluzine, vrata i ulaza, može biti automatiziran i kontroliran na jednostavan i lagan način. Sustav automatizacije kontrole motora tendi u odnosu na klimatske ili vremenske uvjete, prisutnosti ljudi, programirane scene. Sustav može igrati važnu ulogu u domovima sa starijim osobama ili fizički oslabljenih stanovnika.
Vimar automatika | Inteligentne kuće, stanovi i prostori | VIMAR
Vimar automatika | Inteligentne kuće, stanovi i prostori | VIMAR

Ušteda energije

Kontrola opterečenja i nadzor je važna značajka za uštedu energije Vimar-ovog BY-ME sustava kućne automatizacije. BY-ME sustav automatski intervenira kada su zadane vrijednosti prekoračene, kako bi se spriječio rizik od nestanka struje zbog preopterećenosti. Na taj način, se olakšava korisniku od neugodnosti da vraća glavni prekidač u kutiji s osiguračima, do kojeg je često teško pristupiti. Sustav, dakle, može biti programiran tako da, u slučaju preopterećenja, automatski isključuje određena trošila od opterećenja koja su prethodno zadana kao nebitna . Dodatna integracija klime i upravljanje rasvjetom dodatno poboljšava sustav kućne automatizacije za uštedu energije. Na primjer; niska potrošnja; moguće je postaviti sobnu temperaturu na ekonomični režim rada kada nitko nije kod kuće, ili da se sva svjetla automatski isključe kada napuste objekt.

Prednosti sustava se uočavaju kroz veliku uštedu energije, povećanje ugodnosti života, slobodnog vremena i smanjenjem briga oko svakidašnjih zadataka (zalijevanja cvijeća i vrtova, paljenja vanjske rasvjete, zatvaranja prozora i roleta prije spavanja…).
Ako ste pak u uredu i Vaši zaposlenici ne vode brigu o uštedi energije, jednostavno kreirajte scenarij koji će svaki dan nakon radnog vremena pogasiti rasvjetu i grijanje, a ujedno će aktivirati protuprovalni alarmni sustav.

Kontrola

Primjer gdje se BY-ME sustav kućne automatizacije razlikuje u usporedbi s konvencionalnim rasvjetom i električnim instalacijama. Cijeli sustav se može programirati i mijenjati u bilo koje vrijeme. To znači da se sve funkcije instalirane u kući (alarmni sustav, rasvjeta, scene, klima, automatizacija, kontrola potrošnje i sl.) mogu pratiti i upravljati centralno s upravljačke jedinice, ili lokalno preko zaslona osjetljivog na dodir, PC-a ,tableta. Ova centralizacija svih aplikacija drastično pojednostavljuje kontrolu kućne automatizacije te štedi vrijeme i resurse.

Vimar automatika | Inteligentne kuće, stanovi i prostori | VIMAR

Komunikacija

BY-ME sustav kućne automatizacije komunicira s korisnikom na različite načine.

  • Putem mobilnog telefona. Omogućava nadzor, moguće je aktivirati/deaktivirati protuprovalni alarm, signalizirati neovlašten pristup, upravljanje i kontrolu nad rasvjetom, regulatrima rasvjete, grijanjem/hlađenjem, ventilacijom, sustavom navodnjavanja, procesima otvaranja/zatvaranja roleta, elektronskih tendi, garažnih i ulaznih vrata… Različiti tehnički alarmi – na primjer, kod nestanka struje, plina ili curenje vode – također signalizira na mobilni telefon.
  • Pomoću Vimar aplikacija za Microsoft Media Centar, možete se povezati u sustav kućne automatizacije putem TV ekrana – koristeći jednostavan daljinski upravljač – ili PC-a, pretvarajući ga u sveobuhvatnu kontrolnu stanicu koja integrira kućnu automatizaciju i zabavu. To znači da možete nadgledati Vaš cijeli dom jednostavno i intuitivno, upravljati protuprovalnim alarmom, video sustavom, klimom, rasvjetom… Sve to dok gledate film na kauču, slušajući omiljenu glazbu ili radite u ispred računala.
  • Pomoću Vimar WEB server komponente koja je spojena na Vašu lokalnu mrežu dovoljno je samo prijavljivanje preko PC-a ,tableta , mobitela sa Vašom lozinkom da bi imali potpunu kontrolu i nadzor Vašega objekta.

Kada je sustav ispravno i prema potrebama podešen, onda je jednostavan za korištenje čak i najmlađim članovima kućanstva.

Ukoliko izlazite iz kuće ne morate ići iz jedne sobe u drugu i provjeravati da li su isključena svjetla i grijanje već to možete učiniti pritiskom na jedno tipkalo koje uključuje scenarij npr. IZLAZAK.

Istovremeno se gase sva svjetla u kući, grijanje, ventilacija, spuštaju se rolete i tende, isključuje se npr. štednjak, glačalo, zatvara se dovod plina, pali alarmni sustav i druge aktivnosti preprogramirane za ovaj scenarij.

Ukoliko idete na duže vrijeme iz kuće, aktivirate scenarij npr. GODIŠNJI ODMOR.

Sustav obavlja sve funkcije kao i kod scenarija IZLAZAK, automatsko zalijevanje vrta (vremenski podesivo), neka svjetla i rolete periodično pali/gasi odnosno podiže/spušta, kako bi se stvorio dojam da netko boravi u kući da bi zavarali eventualne provalnike i uljeze.

Ujedno, ako niste sigurni da li je kod kuće sve u redu, možete poslati sms da provjerite kakvo ste ostavili stanje u svojoj kući ili provjeriti logiranjem/prijavjivanjem na Web server. Ukoliko se odlučite vratiti ranije, a znate da Vaša kuća nije zagrijana, samo jednim sms-om možete poslati poruku aktivacije grijanja.

Kod povratka kući, prilikom pritiska na tipkalo pokreće se scenarij ULAZAK, gasi se alarm, pale se svjetla, dižu rolete, otvara dovod vode i plina, grijanje (ukoliko ga nismo već daljinski aktivirali), itd.

Vimar automatika | Inteligentne kuće, stanovi i prostori | VIMAR

Video ulazne jedinice

Ugradnjom jednog ili više vanjskih panela za video poziv u sustav kućne automatizacije, moguće je uspostaviti kontakt s posjetiteljima i kontrolu pristupa kuće. Možete gledati pozivatelja, otvoriti električna vrata ,otključati/zaključati ulazna vrata,uključiti ulaznu rasvjetu i napraviti interkom poziva, a sve putem upravljačke ploče.

Ukoliko se radi o objektima u novogradnji, uvođenjem ovog sustava ostvarujete znatnu prednost u cijeni na tržištu nekretnina modernijim i samostalnim domom okrenutim prema budućnosti.

Literatura